Protopic (Tacrolimus zalf)

Bekijk hier de Protopic ervaring van mensen met eczeem. Heb jij ook ervaring met Protopic en eczeem? Beoordeel dit eczeem middel en/of geef je mening, zodat je anderen wellicht helpt in hun strijd tegen eczeem.

De Protopic ervaringen en meningen van anderen staan hieronder als reacties. Plaats ook je eigen mening/ervaring. Help elkaar.

Beoordeel Protopic nu ook! Protopic beoordelingen:

VN:F [1.9.16_1159]
Beoordeling: 6.8/10 (24 beoordelingen)
Protopic (Tacrolimus zalf), 6.8 out of 10 based on 24 ratings

12 ervaringen/beoordelingen met “Protopic (Tacrolimus zalf)”

 1. Hallo, protopic wordt bij mij altijd heel warm. Ook als ik geen alcohol nuttig.

  Probleem is dat ik het smeer op mijn handen en gezicht. Ik smeer het ’s avonds op mijn handen, maar wanneer ik de volgende dag ga douchen, kan ik het hete water niet uitstaan. Het voelt aan alsof ik onder kokend water sta te douchen,
  Iemand anders hier ook last van? Wellicht tips?

  De werking van protopic gaat echter vrij langzaam. Schilfers verdwijnen wel maar bij diepe kloven helpt het niet.

 2. het is ook zo krom, op je 49ste ineens eczeem hebben , dokter schrijft cortison zalf voor, waarna ik dus clownseczeem krijg), terug(andere dokter)die zegt nee hoor , lekker blijven smeren(terwiijl ikzelf al dacht , komt dat niet van die zalf dan??) afgelopen week weer terug, want bleef idee dat cortison zalf meer kwaad dan goed deed, weer een andere arts en die bevestigde idd onmiddellijk met die zalf te stoppen, en kreeg ik protopic.
  aanstaande week heb ik afspraak staan bij homeopaat, ben daar met onze oudste zoon geweest toen hij 1.5 was(inmiddels 21) en bij hem verdween de eczeem als sneeuw voor de zon, nog terug gemoeten toen hij van school wisselde enzo, maar is er gewoon vanaf, ik hoop dat hij dat voor mij ook kan doen 🙂 maar so far ben ik happy met de protopic, ok het branderige gevoel is beetje vervelend, en hoop mijn oude dagcreme uiteindelijk gewoon weer te kunnen gaan gebruiken ook, is van Jetske ulsee en zonder toevoegingen , nogmaals bedankt voor je reaktie

 3. Wauw, super is dat he! Wat ontzettend fijn voor je.

  Te dik of teveel smeren raden ze inderdaad ook af met protopic. Bij mij raadde de dermatoloog aan om 3 dagen wel en 3 dagen niet te smeren in het begin. nu smeer ik c.a. 1 x per week preventief en soms pas 1 x per twee weken als ik merk dat de eczeem weer door begint te zetten.

  Ik gebruik koelzalf als dag en nachtcrème. Soms ’s avonds gemengd met jojoba olie voor meer voeding. Ik ben helaas zeer overgevoelig voor alle andere soorten crèmes met deinste of geringste toevoegingen.
  als heel mijn gezicht onder de uitslag zit (door toch weer te optimistisch gebruik van het een of andere veelbelovende smeerseltje) moet ik ook haast elk uur smeren met de koelzalf (Vergelijkbaar met lanette)

  Om antwoord te geven op je vraag:
  Sinds protopic reageert mijn huid een stuk minder overgevoelig op parfum, wisseling warmte en kou, zenuwen/stress. Dus afhankelijk van of jouw dagcreme niet juist eczeem uitlokt, ziet het er hopelijk voor jou ook een stuk rooskleuriger uit!

 4. Bedankt voor je reactie

  dag 2 , en mijn rode ogen zijn al helemaal weggetrokken! klein schraal plekje nog dat is alles
  rond mijn mond nog wat plekjes, en daar brand het ook het meest,maar ik wil daar niet teveel smeren omdat ze ervoor waarschuwen in de bijsluiter, wrs voor koortslip ofzo?
  mijn nek en hals waren vreselijk droog, en ook dat is al stuk minder, en de roodheid is ook grotendeels weggetrokken.Ik gebruik nog steeds lannettencreme met vaseline en glycerine als dag-nacht creme momenteel , zo droog was mijn huid, smeerde het wel 10x per dag . kun jij je gebruikelijke dagcreme ook weer gebruiken?

  Gr
  Astrid

 5. Gewone hormoonzalven werkten bij mij over het algemeen redelijk oke, maar onder mijn neus bleef ik sterke klachten houden, heb daar jaren mee rond gelopen en niks werkte. In de winter kon ik wel janken, dan scheurde de kloofjes weer etc. Mijn huid heeft daar nu helaas permanent een soort kloven. Van de dermatoloog kreeg ik hier protopic voor, omdat ik het niet zie zitten om mijn hele leven hormoonzalven te smeren.
  Met de protopic gaat het nu al anderhalf jaar supergoed met de huid onder mijn neus! Wanneer ik het even nuet gebruikt heb, is het erg branderig en jeukerig en dan gloeit mijn huid daar de volgende dag nog van, maar dat is niet zichtbaar, alleen voelbaar.
  Wanneer ik alcohol drink is het een standaard bijwerking dat de plekken waar ik het gesmeerd heb heel erg gaan gloeien en rood worden. Na 20 a 30 minuten trekt dit weg en heeft de alcohol verder geen invloed meer. Dit vind ik zelf wel een onprettige bijwerking, maar de voordelen van protopic wegen voor mij dus absoluut zwaarder.

  1. Ben er vandaag mee begonnen , nadat ik clownseczeem kreeg van de cortison zalf, en idd voor mijn gevoel sta ik in brand! de bijsluiter zegt dat het wegtrekt, daar vertrouw ik dan maar op 🙂 als ik het goed begrijp heeft de alcohol maar een tijdelijk effect? want af en toe een wijntje is toch wel lekker

   1. Dat gevoel herken ik Adeb! Dit wordt inderdaad minder, maar als je afwisselend wel en niet gebruikt, blijft de eerste dag branderig. Voor mij hielp de gedachte dat je het dan juist goed aan het werk is.
    De eerste dagen na gebruik merkte ik dat mijn huid nog steeds op de plekken waar ik gesmeerd had wat gloeide bij aanraking.
    wat alcohol betreft: Ik heb altijd deze bijwerking als ik alcohol drink. Dat is voor mij nooit weggegaan. Maar de bijwerking duurt bij mij c.a. 30 minuten. Dus vaak drink ik vast wat alcohol voordat ik naar een feestje o.i.d. ga zodat tegen de tijd dat ik daar aankom de reactie weer is weggetrokken.

 6. Hallo, protopic wordt bij mij meestal heel warm als ik het smeer. Zeker in combinatie met alcohol, hier wordt overigens ook voor gewaarschuwd. Desalniettemin ervaar ik deze zalf als een verademing ten opzichte van de ouderwetse hydrocortison zalven.

 7. Hoi Ton, kijk trouwens eens uit naar “Dermasilk”. Zij hebben speciale handschoenen en andere kleding, wie weet is dat wat voor jou? Je kunt je trouwens ook registreren op deze site, dan kun je bv op de hoogte blijven van nieuwe berichten.

 8. Protopic werkt bij mij heel goed. Het is alleen wel zo dat wanneer je eczeem erger is, je eigenlijk te laat bent. Het is dan namelijk wel erg warm/jeukerig. Ik smeer dit 100x liever dan een hydrocortison zalf (hormoon zalf). Toch zijn de lange termijn gevolgen van Protopic nog niet bekend. Er lopen nog onderzoeken naar dit nieuwe middel. Ik gebruik het circa 1x per week.

 9. Dit middel gebruik ik sinds kort voornamelijk voor mijn handen. Mijn dermatoloog raadde het mij aan omdat het minder bijwerkingen heeft. Het maakt de huid niet dun zoals hormoonzalfen dat doen.
  Voooralsnog lijkt het niet te werken indien mijn handen door een uitbraak te beschadigd zijn dus al te ver ‘heen’ zijn.
  Dan krijg ik alleen maar meer jeuk en pijn. In dat geval helpt bij mij alleen nog maar mijn echte hormoonzalf.: handen 10 minuten in het water dan insmeren, daarna plastiek handschoenen om de zalf diep in de huid te bijlaten intrekken en een paar uur aanhouden. Dit een paar dagen volhouden tot mijn handen weer rustig zijn. Protopic lijkt te werken als ik regelmatig smeer om heftige aanvalen te voorkomen maar dan moeten mijn handen wel al rustig zijn. Ik heb dit echter nog niet gedurende langere tijd kunnen uitproberen.
  Indien ik meer weet zal ik dit melden.

  groet ton

Geef een reactie